فوتبال ایران در آستانه رژیم حیاتی لاغری!

فوتبال ایران در آستانه رژیم حیاتی لاغری!

نه تنها AFC حاضر نیست از پی گیری شکایات داخلی از باشگاه ها صرف نظر کند، بلکه در صورت اعطای مجوز به باشگاه های مسئله دار، فدراسیون را نیز مورد مواخذه وتنبیه قرار خواهد داد.

به گزارش پیروزی‌دیلی، "اگر بخواهیم باشگاه‌های بدهکار را به لیگ برتر راه ندهیم تیمی نمی‌ماند. دو تیم می‌مانند که باید 16 بار با هم بازی کنند".(مهدی تاج، بیستم فروردین ماه امسال)


طرح این استدلال برای توجیه مماشات فدراسیون و سازمان لیگ با باشگاه های بدحساب، قدمتی چندین و چند ساله دارد و رئیس امروز فدراسیون فوتبال در ابتدای سال 1396 همان صحبتی را تکرار کرد که اهل فوتبال از گذشته ها به شنیدنش عادت دارند. اینکه باشگاه ها برای صاف کردن بدهی ها نیاز به زمان دارند. در عین حال در تمام این سال ها نه تنها از بدهی های انباشته شده هیچ باشگاهی کاسته نشد بلکه تعهدات مالی آنها همچنان سیر صعودی را طی می کنند.


اما سه ماه بعد یعنی بیست و سوم مرداد ماه، مهدی تاج حرف هایی زد که جامعه فوتبال برای اولین بارمی شنید: "ما می‌توانیم لیگ را با 10، 12 و حتی هشت تیم برگزار کنیم. ما باید لیگ را با تیم‌هایی برگزار کنیم که مجوز حرفه‌ای دارند."


این تغییرلحن یا موضع در قبال باشگاه های بدهکار، بیش از آنکه نشات گرفته از یک تغییررویکرد داوطلبانه از سوی سیاست گذاران فدراسیون و وزارت ورزش باشد، ریشه در تغییر نوع بازرسی های AFC دارد که از "صوری" به "واقعی" تبدیل شده اند.


در واقع "کُنشی" ما را به "واکنش" واداشته است و لاجرم می باید به آن تن دهیم. بدون آنکه عمیقا، به صلاحیت   آن باورقلبی داشته باشیم. چون می ترسیم. می ترسیم از لیگ قهرمانان محروم شویم. می ترسیم میلیون ها هوادارعاشق با سقوط تیمشان به رده پایینتردرسوگ بنشینند. می ترسیم از سهمیه ما در آسیا کاسته شود ...


این توصیفی است که می توان از وضعیت آشفته حاکم بر فدراسیون کرد که دربرابر فشارهای ناشی از سیاست های جدید و جهانی فیفا، سعی درمقاومت حداکثری دارد تا بلکه از شدت و حدت سخت گیری ها بکاهد.


طی ماه های اخیر، به موازات رایزنی های مهدی تاج با شیخ سلمان برای خرید زمان و مهلت بیشتر برای تکمیل پرونده های مالی باشگاه ها، مسئولین فدراسیون به دنبال راهکارهای حقوقی هم گشته اند تا حدالامکان از شعاع نظارتی و حَکَمیت AFC بکاهند. این را با استناد به پاسخ کنفدراسیون آسیا به دبیرکل فدراسیون فوتبال می گوییم.


*رمزگشایی از پاسخ AFC به دبیرکل فدراسیون فوتبال


از پاسخ نامه کنفدراسیون فوتبال آسیا به دبیرکل فدراسیون، اینگونه برمی آید که آقای ساکت طی نامه ای خبر ازاستقرار و استحکام کمیته جدیدی به نام کمیته تعیین وضعیت، مطابق با آئین نامه فیفا داده است با این مضمون که وجود ساختار حقوقی جدید مشکلات گذشته را از بین خواهد برد، روند حقوقی هم می تواند طبق سلسله مراتب بدوی-استیناف در داخل فدراسیون ایران حل شود و راه شکایت به دادگاه عالی ورزش(کاس) هم همیشه باز خواهد بود. لذا نیازی به دخالت حقوقی AFC در جریان پرونده های داخلی نیست.


در متن پاسخ AFC آمده است: "ما از اظهارات شما مبنی بر مسئولیت داشتن کمیته انضباطی و استیناف فدراسیون جهت رسیدگی به اختلافات مالی بین افراد و باشگاه ها آگاه شدیم که در حال حاضر کمیته تعیین وضعیت بازیکنان فدراسیون شما مرجع ذی صلاح جهت رسیدگی به این موضوعات است. ما همچنین متوجه شدیم که کمیته استیناف شما و دادگاه CAS مراجع رسیدگی بعدی است."


اما مسئولین AFC سعی دارند به فدراسیون بقبولانند که عملشان خیر است و این نظارت "به منظور حمایت از تلاشهای ارکان فوق در فدراسیون شما" بوده و روند مطلوب این است که ما "تمام شکایاتی را که علیه باشگاه ها دریافت می کنیم را برای شما ارسال می نماییم". در این نامه اکیدا از فدراسیون خواسته شده مجوز حرفه ای به باشگاهی که مشکلات بدهی خود را حل نکرده است ندهد.


 اما آنچه که بیش از هر چیز باید اهالی فدراسیون را نگران کند جمله آخر آن است: "این موضوع همچنین به AFC کمک می کند تا متوجه شود که به کدام باشگاهها به اشتباه مجوز داده شده است". این به آن معنی است که کنفدراسیون فوتبال آسیا نه تنها حاضر نیست از پی گیری شکایات داخلی از باشگاه ها صرف نظر کند، بلکه در صورت اعطای مجوز به باشگاه های مسئله دار، فدراسیون را نیزمورد مواخذه وتنبیه قرار خواهد داد.


*اذعان فدراسیون به حق شکایت داخلی ها به کاس


نکته مهم دیگراین نامه اذعان فدراسیون به حق طلبکاران ورزشی داخلی به طرح دعوی در دادگاه عالی ورزش در لوزان سوئیس است. حقی که مطابق قوانین به رسمیت می شناسد ولی دوست ندارد در داخل به اصطلاح جار بزنند. چون اگر قرار باشد همه شاکیانی که احکام قطعی را از کمیته های مربوطه گرفته اند ولی همچنان از وصول مطالبات خود عاجزند، بروند به کاس شکایت کنند، می شود همان آش و همان کاسه!


در یک روند طبیعی حقوقی، زمانی پای دادگاه عالی ورزش به میان می آید که یکی از طرف های دعوا به حکم صادره اعتراض داشته باشد. در اکثر قریب به اتفاق احکام  دهه اخیر، باشگاه ها رای های صادره را قبول کرده اند ولی می گویند نداریم بدهیم. حال اینجا اگر شکایتی تسلیم کاس شود، متشاکی، نه باشگاه بلکه خود فدراسیون و سازمان لیگ خواهند بود و به آنها گفته خواهد شد که شما حق نداشتید ازاعمال تنبیهات علیه باشگاهی که محکوم شده چشم پوشی کنید و برای آنها دوباره مجوز حرفه ای صادر کنید.


پس چه چیزی ما و AFC را توجیه می کند که مقدمات باز شدن چنین پرونده هایی در کاس فراهم شود؟


واقعیت این است که در این آشفتگی، فدراسیون فوتبال تنها نیست و کل افکارعمومی فوتبالی به نوعی درگیرند. درست یا غلط، به نفع فوتبال یا به ضرر فوتبال، به صلاح یا ... همه بحث های لازم و مفیدی هستند و در خلال آنها می توان مفاهیمی چون منافع فوتبال، منافع ملی و مدیریت ورزشی را دوباره تعریف کرد. ولی دیدگاه های شخصی ما هر چه باشند خللی درعزم فیفا به برقراری انضباط  مالی درهمه فدراسیون ها ایجاد نخواهند کرد.


با این رویه شاید بیش از دو تیم از لیگ یک امسال به لیگ برتر راه یابند. شاید هم چشم انداز آینده لیگ برتر با "10، 12 و حتی هشت تیم" چنانکه آقای تاج هشدار داده بیش از آن که فکر می کنیم به واقعیت نزدیک باشد.

AFC

فدراسیون فوتبال

محرومیت

علیرضا هادیان :
۱۴ مهر ۹۶
اینجا بحث حق است و خیر و شر نمی تواند موجد حق برای AFC باشد. اینکه طبق این پاسخ ، ارکان حقوقی فدراسیون و در مرحله بالاتر دادگاه عالی ورزش را محق و ذیصلاح دانستند کار عملا تمام شده تلقی شده و حق نظارت را بجز یک مورد خاص از ای اف سی سلب میکند و ای اف سی نمی تواند به اسم خیرخواهی یا کنترل وضعیت مجوزهای حرفه ای باشگاه ها خود را ذیحق به پذیرش و ثبت ادعا یا شکایات اشخاص از باشگاهها بداند. یعنی ای اف سی در بدو امر باید با اعلام عدم صلاحیت خود از پذیرش و ثبت و ورود به اینگونه ادعاها سرباز بزند. 
ممکن است قیاس خوبی نباشد ولی شاید بتوان برای درک بهتر این موضوع شباهتی را بین ارتباط ای اف سی و فیفا با فدراسیون ایران با ارتباط نمایندگی های یک شرکت با شرکت مادر برقرار کرد. همانطور که در مراجعه به مقرر شرکت آدیداس این شرکت نمایندگان فدراسیون را بدون بررسی موضوع و برقراری جلسه محترمانه به نمایندگی خود در آسیا ارجاع داد اینجا هم ای اف سی مکلف است به محض اطلاع از محتوی نامه ، بدون درج در آمار و چیزی شبیه این ، فرد را به فدراسیون ایران راهنمایی کند. 
ای اف سی باید بپذیرد که دخالت در این موضوع با هر ادله ای مانند دسوزی ، کمک ، سبک کردن کار فدراسیون ایران و سرکشی و بازرسی حقی را برای ای اف سی در وجود قوانین و قواعد حقوقی مانع و حقوق حاکم بر روابط اعضای فیفا ، برایشان ایجاد نمی کند! 
اینکه بعد از استیناف ، دادگاه عالی ورزش صالح به رسیدگی است هم امر جدیدی نیست ، ولی این دادگاه ماهیتا مرجع رسیدگی به اختلافات ناشی از اصل رأی و اعتراض به رأی صادره است که با شکایت ذینفع اقدام به ورود و رسیدگی به رأی خواهد کرد نه آنکه طرفین هردو رأی را پذیرفته باشند و در مرحله اجرای حکم مشکل داشته باشند لذا چنانچه فدراسیون فوتبال نتواند متخلف را وادار به اجرای حکم کند یا کوتاهی نماید ، بنظر می رسد شکایت ذینفع نه به کاس که باید به فیفا باشد. یعنی از فدراسیون یا مجری حکم می تواند به یک مرحله پایین تر شکایت کند و نه به کاس! 
که این با آنچه در رمزگشایی و در مورد اذعان فدراسیون به صالح بودن کاس نوشته اید فرق دارد! 
البته هزینه های مسافت و اعتراض و ثبت و رسیدگی به اعتراض خود رقم سنگینی است که بعید است افراد حقیقی توانایی یا میل به پرداخت آن را در فیفا و مرحله بالاتر در کاس داشته باشند. 
به هرحال اینجا هم باز بنظر نمی رسد دخالت و نظارت ای اف سی محلی از اعراب داشته باشد. 
آن یک مورد هم که گفتیم ای اف سی می تواند بعنوان بدهی قطعی در صدور یا عدم صدور مجوز حرفه ای در نظر بگیرد تنها آرای قطعی محکومیت های مالی است که حال شده و موعد پرداخت آن گذشته باشد. یعنی ته خط ! 
چیزی شبیه بحث ما در موضوع منشا با وثوق احمدی که به اصلاح مصوبه و قائل شدن کمیته تعیین وضعیت بازیکنان به شبه جمله " حکم محکومیت قطعی " منجر شد. 
ارایه گزارش باشگاه ها و خود اظهاری آنان به میزان بدهی های آنان به اشخاص حقیقی و حقوقی ، به نهادی که محق و ذیصلاح نیست اصلا نمی دانیم بر چه اساسی است. 
مخلص کلام : آنچه بنظر می رسد مطابق قواعد و قوانین و عرف بین الملل صادق و عملی باشد آنستکه ای اف سی تنها می تواند بصورت دوره ای از فیفا یا فدراسیون فوتبال ایران (که البته بر اساس سلسله مراتب فیفا از فدراسیون و فدراسیون هم از باشگاه نهایتا باید استعلام کند) تعداد و نوع محکومیت و وضعیت پرونده های حقوقی مالی باشگاههای بدهکار که بابت آن حکم قطعی محکومیت صادر شده است استعلام نمایند و ملاک عمل قرار دهند. 
وگرنه اینگونه نظارت و توبیخ و تعلیق باشگاههای ایران از سوی ای اف سی را باید به دیده شک و تردید مبنی بر وجود لابی گری های کشورهای عربی و میل پشت پرده به حذف باشگاههای ایرانی حاضر در آسیا نگریست. آنه شاید ادامه سناریوی محرومیت باشگاههای ایرانی از میزبانی باشگاههای عربستانی باشد. 
احتمال بسیار ضعیف تر آنکه شاید فدراسیون خودمان هم بی میل به استفاده از اهرم فشار ای اف سی ولو فاقد حق هم باشد ، بر باشگاهها نیست تا آنجایی که زور خودش نمی رسد ، تهدید ای اف سی را پشت گردن باشگاههای ایران ادعا کند! 
چیزی شبیه لولو خورخوره خودمان! 
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی